SM-pilkit

Ensimmäiset SM-pilkkini olivat Lapin piirin kisat Inarin Rahajärvellä 15-vuotiaana. Siitä eteenpäin olen kulkenut kisoissa kohtuullisen säännöllisesti. Muutamat kisat jäivät väliin lähinnä opiskelun ajalta kilpapilkinnän jäädessä taka-alalle. Viime vuosina on taas intoa riittänyt ja taitoakin alkaa olla vähän eri mitassa.

1990 Rahajärvi

Ensimmäiset pilkkikisani olivat aika itsestäänselvyys, kun ne kerrankin järjestettiin siinä kulman takana. Paikkaa vaihdettiin pariinkin kertaan, kunnes päädyttiin Rahajärvelle. Mulle siitä ei sinänsä ollut haittaa, kun en mihinkään niistä harjoitellut. Itse kisa meni kisa-aluetta kierrellessä ja mutuja onkiessa, joita tuli jotain kahdeksisen kappaletta. Aika lopussa näin kuinka yksi sai ahvenen, joten loppuaika meni sitä rintuusta pommittaessa. Ahvenia ei kuitenkaan tullut. Myöhemmin kuulin, että parin sadan metrin säteeltä lopettamispaikasta saatiin suurin osa ahvenista.

1991 Pyhäjärvi

Mitään tietoa paikasta ei ollut. Paikan valinta sujui kävelemällä muiden seuralaisten perässä noin kolme neljä kilometriä lähdöstä oikean puoleiselle rannalle. Pari ensimmäistä reikää olivat kelvollisia, mutta sen jälkeen loppu meni tyhjää nyhtäessä. Olin kuitenkin seuramme paras jotain yli 600 gramman saaliilla. Voitto tuli ihan takarajalta jostain kymmenen kilometrin taipaleen takaa.

1992 Vesijärvi

Tietoa ei ollut yhtään enempää kuin viime kerrallakaan ja siirtyminenkin suoritettiin muiden perässä lompsiessa. Jälleen kerran pari ensimmäistä reikää olivat oikein hyviä, mutta loppu oli aika nihkeää. Välissä kävin onkimassa 15 metristä alle kymmenen gramman ahvenia, mutta totesin sen Lapin pojalle hieman liian eksoottiseksi touhuksi. Saalista tuli jotain 500 gramman ja kilon väliltä ja jälleen seuran paras. Voittaja onki kisa-alueen suurimman saaren ympärillä.

1993 Vanajavesi

Silloin sitä ei vielä tajunnut, että kisavesi on ahventiheydeltään varmaan yksi eteläsuomen parhaimpia pilkkijärviä. Lompsimme kaverin kanssa viitisen kilometriä suoraan selän yli erään saaren rantaan. Kaveri lähti saaren toiselle puolen ja minä toiselle. Sain ahventa hiljalleen, mutta tasaisesti ja särkiä varmaan saman verran. Vähän reilu kilon säkki ei kuitenkaan paljon lämmittänyt, kun kaveri oli kiskaissut saaren toiselta puolen reilut neljä kiloa ja oli yleisessä 98. Olin viimeistä kertaa nuorissa ja kerrankin olisi ollut tilaisuus menestyä. Loppumatka bussissa sujui syvän vitutuksen kourissa.

1994 Hirvensalmen Ryökäsvesi

Eipä paljon positiivista kerrottavaa näistä kisoista. Taktiikka sujui vanhaan tapaan: kun et mitään tiedä, niin ei muuta kuin takarajalle. Eksyin jossain vaiheessa matkaa, vaikka katsoimme Pohjanmaan miehen kanssa karttaa yhdessä. Takaraja tuli niin yllättäen niin yllättävässä paikassa, että arvelin havutuksen tarkoittavan ihan toista asiaa. Tunnin jälkeen sain yhdestä tosi matalasta kivikkolahdesta jotain viisi ahventa. Seuraavat pari tuntia ei nykäissytkään, mutta ihan lopussa sain vanhoja reikiä kiertelemällä sen verran ahvenia, että punnituksessa oli noin 300 grammaa. Tämän kisanhan voitti ruotsalainen joltain piilokarilta.

1995 Lappajärvi

Muutin tässä välissä Jyväskylään opiskelemaan ja pilkkiminen jäi taka-alalle. Siispä nämä kisat jäivät väliin…

1996 Karjalohja

…kuten myös nämä.

1997 Orivesi

Kisat tuli ihan Jyväskylän kupeeseen, joten tällä kertaa en viitsinyt sentään laistaa. Menin paikalle vuorojunalla, joka saapui Oriveden asemalle kuuden aikaan. Asemalle ei jäänyt ketään muuta, oli ihan pimeää ja mulla ei ollut hajuakaan, minne mennä. Onneksi joku VR:n mies oli lähdössä kotiin ja sain kysyttyä suunnan, joka oli ihmeellinen kinttupolku läpi pimeän metsän ja vielä lahden yli oikaisten. Olipahan aikaa ainakin kierrellä putiikkeja.

Itse kisassa juoksin niin kauas, kuin jaksoin (jotain 7-8 km). Reilun tunnin pilkkimisen jälkeen sain karmeen tärpin, joka jäällä paljastui puolikiloiseksi lahnaksi. Ahvenia tuli muutama, mutta ei ainakaan yli kymmentä kappaletta. Siispä 0-linjaa ohi, että ehdin seuraavaan junaan kohti Jykylää. Paljastui, että kauemmas olisi vielä pitänyt juosta, sillä Pentikäinen onki toisen SM:nsä takarajalta 11 kilometristä.

1998 Lohjanjärvi

Tällä kertaa lyöttäännyin keskisuomen kalamiespiirin bussiin. Jälleen kerran ei ollut mitään tietoa, joten tervetuloa takaraja vasemmassa nurkassa. Matka kulki tällä kertaa rattoisasti peilikirkkaalla jäällä railoja varoen hirvittävässä vastatuulessa. Mulla kun tuo kylmänkesto ei ole parhaimpia, niin menin suojaan Skraatinlahteen. Kerrankin olin kunnon kalapaikassa ja pari ensimmäistä tuntia meni mukavasti kaloja nyhtäessä. Mokasin kuitenkin osaamattomuuttani homman, kun jäin pilkkimään vanhoja reikiä heti alussa. Alussa uusia reikiä hakkaamalla ja lopussa vanhoja reikiä kytistelemällä olisin saanut kevyesti neljä kiloa. Lopputulos oli kuitenkin ennätys 2180 grammaa ja sijoitus jotain 200 kieppeillä. Voittaja pilkki nähtävästi jossain keskikarilla yli 11 kiloa isoa ahventa.

1999 Kuopio

Ei ole jäänyt muistikuvaa, miksi jäin näistä kisoista pois. Seurakaverit kävivät ensimmäistä kertaa treenaamassa, joten olisi ollut hieman paikoista tietoa. Pojat onkivat yleisesti ottaen ihan hyvin. Voittaja sai saaliinsa jostain ihmeellisestä paikasta pienestä umpiperälahdesta.

2000 Säkylän Pyhäjärvi

Kuuluu sarjaan masentavat kisat – siis erittäin masentavat. Tiedettiin, että isommat kalat uivat selällä, mutta ovat tuurissaan. Varmistelemaan ei olla kuitenkaan koskaan lähdetty, joten ei muuta kuin selälle kolmen hepun (minä, Timo ja Julli) voimin. Tarkoitus oli etsiä pitkä selän läpi menevä penkka. Mitään penkkaa ei kuitenkaan löytynyt, vaan mitä tasaisin pohja. Kairasin kolme tuntia selällä eikä syvyys vaihtunut koko aikana 20 senttiä enempää. Välissä saimme muutaman kiisken, mutta ahvenia ei näkynyt. 10 minuuttia ennen loppua sain yhden ahvenen, joka jäi ainoaksi. Sillä kalalla kuitenkin jäi mun kanssani selällä onkineet kaksi kaveria taakse. Marko ja Mauri onnistuivat sentään järjellisessä paikkaa rikkomaan kilon. Voittaja löytyi ihan takarajalta.

2001 Kerimäki Puruvesi

Näihin kisoihin oli tarkoitus lähteä, mutta juuri ennen kisoja iski kuume päälle, joten jätin kisat käymättä.

2002 Nurmes Pielinen

Kerrankin kisailu onnistui hyvin. Pienen arpomisen jälkeen mun aloituspaikkani oli hyvin poikkeavasti pari sataa metriä lähtöviivasta olevalla keskikarilla. Timo oli treenannut paikan ja meidän seuralaisia oli siellä yhteensä kolme. Mauri alkoi saamaan ja minä heti perään. Paikan treenannut ei löytänyt otti reikää millään ja kiersi aluetta saamatta mitään. Jatkossa tilanne tasoittui kaikkien saadessa jotain. Mulla oli kisassa kaksi hyvää reikää ja muutama vähäkalaisempi. Muuten oli tyhjää. Lopussa Timo onnistui saamaan vanhasta reiästä hyvin ja pesi koko porukan. Mulla oli 2998 ja sijoitus 107., Timolla vähän vajaa neljä (47.), Maurilla 2.6, Jullilla 2.3 ja Markolla 3.5. Viimeksi mainitut olivat Lipinlahden suulla. Joukkueena jäätiin harmittavasti pari sataa grammaa mitaleilta meidän ollessa kuudensia. Voittaja pilkki jossain Kissakarin luona takanurkassa 8.2 kiloa.

2003 Hartola Jääsjärvi

Ensimmäistä kertaa treenasin itse kisoihin ja toisekseen kävin esikisoissa. Esikisoissa sain 3685g ja olin 166. Itse kisoissa koko joukkueemme meni pohjoiselle takarajalle Syyssaaren rantaan. Paikalle tuli vähän liikaa porukkaa eikä kalaakaan ollut niin paljon kuin olisi voinut odottaa. Onnistuin kuitenkin viimeisen tunnin aikana saamaan aloituspaikan vanhoista rei'istä pari kiloa kalaa ja niinpä yhteistulokseni oli 3532g ja sijoitus 208. Marko sai 1.3, Mauri kilon ja Julli 2.6. Joukkueena olimme sijalla ynnä muut. Voittaja pilkki eteläreunassa matalassa isoa ahventa 9.8 kiloa eli enemmän kuin esikisoissa. Tarkemman tarinan kisaharjoittelusta voi lukea täältä.

2004 Luumäki Kivijärvi

Mielenkiintoinen kisajärvi loputtomine muotoineen. Muodoissa oli kuitenkin keskimäärin vähän kalaa. Esikisa meni aika heikosti mulla, mutta Marko sentään pääsi pokkaamaan viime hetken superpaikallaan. Kisaan tuli treenattua paljon (ja olin jopa teltassa yötä kisa-alueen saaressa) ja keskitin voimani koillisnurkkaukseen, mikä paljastui ihan hyväksi valinnaksi, kun löysin useamman ihan hyvän paikan. Itse kisa oli sitten floppi. Eka paikka sakkasi täysin, toisessa paikkaa ei paljon nykinyt. Välissä kävin 14 metrissä, mutta totesin olevani myöhässä. Lopuksi menin kolmospaikkaan, jossa oli kalaa, mutta olin niin myöhässä. Painoa 841g, joka riitti 432 sijaan. Pöysti voitti paikasta, joka oli munkin kisapaikkaehdokkaana, mutta viimeiset treenit eivät antaneet. Oli muuten pari sataa metriä mun lopetuspaikasta. Miesten kolmonen pyöri samalla suuntaa. Olipahan yksi mun parhaita treenattuja paikkoja, mutta ei oikein onnistunut. Markolla 859g, Timolla 736g ja Mauri 642g.

2005 Ivalo Inarinjärvi

Meidän joukkue panosti tähän paljon ja pärjäsi todella huonosti. Esikisa meni vielä ok, vaikka sekin huonosti. Mulla 1151g ja sijoitus 125. Julli 2090g ja 51. oli seuran paras. Maurilla 1149g viime hetkellä löydetyillä kaloilla. Timolla 850g ja Markolla 437g. Voittajapoppoo oli löytänyt tiensä Kivilahteen. Tarkempaa tarinaa löytyy täältä.

2006 Iitti Urajärvi

Tämä oli kokonaisuutena ihan hirveä kisa. Liian pieni ja vähäkalainen kisa-alue. Treeneissä olin koko ajan ihan pihalla ja kisassa meni vielä huonommin. Esikisat meni vielä jotenkin ja olin hyvin lähellä paikkaa, josta varsinaisissa kisoissa vedettiin monta hyvää pussia eli syvimmän syvänteen lähettyvillä. Viimeisenä treenipäivänä en löytänyt enää yhtään mitään, joten aloitin esikisojen voittopaikalta. Sillä suunnalla ei paljon lauluja syntynyt ja siirryin syvän lähelle lähelle aloitusta ja lopettelin Pöystin vieressä, jolla oli se muutama kilo mua enemmän kalaa. Marko sentään löysi jossain vaiheessa neitseellisen kalapaikan, mutta ei kauaa ehtinyt siinä pehertämään. Kalaa hänellä oli 953g. Timo meni mun esikisapaikalle ja veti ihan mellevät 1935g ja sijoitus oli 97. Mulla oli 369g ja sijoitus 868.

2007 Kajaani Oulunjärvi

Jos edellinen vuosi oli kärsimystä, niin ei paljon helpottanut tänäkään vuonna. Mun vaimoon Kajaanista kotoisin, joten treenien majoitus oli omasta takaa. Treeneissä ei kummoisia löydetty. Meillä oli sentään Jullin kelkka matkassa, joka oli välissä kiinni ja välissä piti korjailla. Se on hyvä, kun vehkeet ovat perseestä. Olimme kaikki etelärannan penkalla keskivaiheilla, mutta vähän erilailla sijoittuneet. Kisa oli mulle tosi heikko. En vaan päässyt kunnolla kalaan kiinni koko aikana. 454g ja sijoitus 539. Julli oli meistä paras ja sai 1682g sijoituksen ollessa 129. Timolla 540g, Markolla 946g ja Maurilla 894g. Voittaja pilkki eteläreunassa isojen saarten välissä syvän penkan reunassa ja munkitti voittokalat.

2008 Vääksy Vesijärvi

Yksi kaikkien aikojen parhaita kisavesiä. Kalaa oli paljon ja monessa eri paikkaa. Treenien jäljiltä oli tosi hyvä fiilis. Isompaa kalaa en löytänyt, mutta ihan hyvän pienen kalan paikan ja luultavasti sellaisesta paikkaa, ettei sinne tulisi paljoa porukkaa. Esikisan jätin väliin, kun ei sopinut aikatauluihin eikä kiinnostanut mennä heikon jäätilanteen vuoksi vaillinaiselle alueelle. Latin kisatiimi oli hionut edellisenä iltana kisafiilistä sillä seurauksella, että Markolla oli jalka sökönä (spagaatti ei ole enää tuossa iässä ja ruumiinkunnossa normaalia venyttelyä) ja Maurilla muuten vain pahan näköisiä jälkiä. Itse kisa oli vähän pettymys. Kalat olivat vähän liikahtaneet enkä meinannut löytää niitä millään. Kun löysin, niin tiputtelin niitä liikaa matkalle ja muutenkin homma oli liian hidasta. Silti reilu painoennätys oli tosiasia: 5530g ja 149. Maurilla oli 4040g ja Markolla 4090g, joka saatiin lähimatalikolle nilkuttamalla. Voittaja oli etelän penkassa.